Grootste online tuinmachine winkel van Nederland.
WIJ LEVEREN OOK IN BELGIË
VOOR INDICATIE LEVERTIJD MACHINES, NEEM CONTACT MET ONS OP!

Waarom een robotgrasmaaier?

Voordelen van een robotmaaier

Staat u vaak in de tuin te ploeteren om uw gazon mooi te houden? Of is het u vaak te veel moeite maar zou u wel graag een perfect gazon willen hebben?

Dan is een robot misschien wel iets voor u. De robot neemt u het werk uit handen en maait een perfect gazon voor u. Zo heeft u meer tijd om andere dingen te doen! Lees hieronder alle voordelen op een rijtje:

Gemak dient de mens

  • Waarschijnlijk het meest voor de hand liggende voordeel. De robotmaaier maait het gras automatisch voor u.
  • Grasresten hoeft u niet meer op te ruimen
Meer vrije tijd voor leukere dingen
 
  • U hoeft geen minuut van uw vrije tijd aan grasmaaien te verspillen.
  • De vrije tijd die u hier van terug krijgt kunt u besteden aan belangrijkere dingen. Bijvoorbeeld familie  vrienden of ontspanning.
Een mooi en gezond onderhouden gazon
 
  • Vooral als u zelf niet zo vaak maait zal uw gazon veel mooier worden. De robot grasmaaier kan zelf ingesteld worden om meerdere keren per week het gazon netjes te houden.
  • De maaier verdeeld de fijne grasresten over het gazon waar het werkt als een natuurlijke meststof waardoor uw gazon mooier en gezonder wordt.
Milieuvriendelijk
 
  • Omdat een robot grasmaaier op een accu werkt is er geen benzine en olie nodig. De robot geeft geen uitstoot en de grasresten worden gerecycled

Ideaal voor mensen die een beperking hebben of slecht ter been zijn

 
  • Voor personen die om welke reden dan ook zelf niet meer zo gemakkelijk het gras kunnen maaien is een robot grasmaaier een ideale uitkomst.

 



 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robotgrasmaaier.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robotgrasmaaier

De voordelen van een robotmaaier zijn evident. De robot doet het werk, robotmaaiers maken weinig geluid, het gras wordt automatisch bemest en daarbij een mooi gazon. Voordat het zover is, zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je bij de aanschaf en installatie rekening mee moet houden. Zeker bij grote tuinen is een advies daarbij gewenst.

Omvang en aard van de tuin

Elke robotgrasmaaier heeft een bepaalde capaciteit in m2. Dit kan varieren van 250 m2 tot wel 20.000 m2. De grootte van het gazon kan ook mede bepalend zijn wel maaibreedte u wenst.

Daarnaast speelt de aard van de tuin een rol. Is er bijvoorbeeld sprake van hellingen, liggen er onregelmatigheden, zoals takken op het gras. Dit stelt eisen aan de robuustheid van de machine en instellingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de maaihoogte.

Aanleg en gebied

Rondom het te maaien gebied moet een draad worden aangelegd. Deze draad zendt een signaal uit wat door de robotmaaier wordt herkent waardoor deze omdraait en zijn weg vervolgt. Juist het aanleggen van deze draad vraagt aandacht en tijd. Langs de rand van het gras zal een smalle geul moeten worden gemaakt die overal even diep is. De diepte van deze geul moet optimaal zijn zodat er goed met de robot maaier gecommuniceerd kan worden.

Goedkopere robotgrasmaaiers rijden willekeurig rond tot ze bij de draad komen waarna ze willekeurig hun weg vervolgen. Duurdere modellen hebben een navigatie systeem waarmee ze continue hun poistie ten opzichte van het veld bepalen en daardoor effectiever het hele gebied kunnen maaien.

Opstelling van het oplaadstation. Zodra de robotmaaier leeg begint te raken gaat de machine automatisch naar zijn oplaadstation. Dit betekent dat deze wel op een logische plek geinstalleerd moet worden.

Extra’s robotmaaier

Naast de praktische zaken die minimaal noodzakelijk zijn om de robotmaaier zijn werk te laten doen zijn er nog een aantal andere afwegingen die u kunt maken:

  • Wat is het energieverbuik  
  • Hoe hard is het geluid
  • Communicatie, krijgt u bijv. een SMS wanneer de robot buiten werking is
  • Anti diefstal, welke mogelijkheden biedt de robotmaaier om diefstal te voorkomen

 



 

Robotmaaiers voordelen.

De komst van robotmaaiers is een uitkomst voor een ieder die niet van maaien houdt. Voor zulk gemak moet je echter wel je portemonnee trekken.

Hoe werkt het?

Voor je vanuit je luie stoel kunt toekijken hoe een robot je gras maait, zul je eerst zelf nog wat werk moeten verrichten. De installatie van het werkterrein van de maaier kan een paar uur in beslag nemen. Afhankelijk van het merk en de bijgeleverde gebruiksaanwijzing kan dit een lastige klus zijn. Met een zogenaamde oriëntatie- of perimeterdraad worden de uiteinden van het maaigebied vastgelegd. Die draad zet je vast met klemmetjes of wordt ingegraven. Ook gevoelige obstakels, zoals een bloemenperkje of een vijver midden in de tuin, moeten worden afgebakend. Grote obstakels als bomen of schuurtjes hoeven niet afgebakend te worden. Een speciale sensor in de maaier herkent dergelijke objecten en zal de maaier een andere route geven. Als het grensgebied eenmaal vastligt kan de robotmaaier beginnen met werken.

Het gemaaide gras wordt door de robot zeer fijn versnipperd op het gazon achtergelaten. Het zeer fijn versnipperen van gras wordt 'mulchen' genoemd. Het gras is zo fijn dat het vanzelf verteert en zo als voeding kan dienen voor het gazon.

Manueel of geprogrammeerd

De inzet van een robotmaaier gebeurt op twee manieren, manueel of geprogrammeerd. In de manuele modus blijft de maaier doorwerken tot het hele gazon bijgewerkt is. Of tot hij uitgezet wordt. Het voordeel van deze optie is dat echt het hele gazon in één keer gedaan kan zijn. Een nadeel van deze optie is dat je in de buurt moet blijven om de maaier uit te kunnen zetten. Dit kan tijdrovend  zijn als de maaier tussendoor herladen moet worden.

Je kunt de robot ook programmeren om bepaalde uren van bepaalde dagen aan de slag te gaan. Tussendoor zal de maaier zich steeds terug naar het oplaadstation begeven. Je hoeft op deze manier niet meer om te kijken naar je gazon. 

Verschillende maaipatronen

De meest robotmaaiers volgen een willekeurig pad door het gazon tot de interne sensoren opmerken dat al het gras gemaaid is. En zijn ook maaiers die, de eerste keer dat ze aan het werk worden gezet, eerst een verkenningsrondje maken. Tijdens deze tocht wordt een efficiënt lijnenpatroon uitgewerkt. Tijdens toekomstige maaibeurten wordt dan steeds dit lijnenpatroon gevolgd. Er zijn ook maaiers die, mocht het gras te hoog staan, een spiraalvormig patroon volgen. Je zet de maaier dan midden op het gazon en vanaf hier zal het zich in steeds groter wordende cirkels naar de tuingrenzen toewerken.

Nadelen

Het grootste voordeel van het gebruik van robotmaaiers in natuurlijk de tijdwinst die het oplevert. Toch kleven er ook enkele nadelen aan deze apparaten. Zo kan de accuduur voor beperkingen zorgen, vooral als je een groot gazon hebt. Ook kan de installatie en programmering van de maaier voor complicaties zorgen. Het hangt van het merk robotmaaier af hoe makkelijk ze het programmeren en installeren hebben gemaakt.

Prijskaartje

De tijd en energie die de inzet van een robotmaaier je oplevert heeft wel een prijskaartje. Het goedkoopste model kost al bijna €1000. Er zijn zelfs modellen te vinden die bijna drie keer zoveel kosten!

Het is goed om vooraf na te gaan wat je, naast comfort, terugkrijgt voor die prijs. Denk hierbij aan de moeilijkheidsgraad van het installeren en programmeren. Hoe lang ben je hiermee bezig en is het begrijpelijk? Kijk ook goed naar de accuduur van het apparaat. Kan de maaier je gazon makkelijk aan of moet het met regelmaat bijladen?

Het is ook goed om te weten wat de andere manieren van maaien kosten. Zo brengt een elektrische maaier, naast de kosten voor de machine zelf, jaarlijks ook energiekosten met zich mee. Een maaier met benzinemotor kost brandstof. Ook het jaarlijkse onderhoud en eventuele nieuwe onderdelen brengen kosten geld.

Ook een robotmaaier zorgt naast de aanschafprijs voor meer kosten. Zo verbruikt het oplaadstation de nodige energie en zal ook dit apparaat onderhouden moeten worden. Al met al is een robotmaaier dus een behoorlijke investering.

 


 

Waarom een Automower kopen?

Neemt het installeren en in werking stellen van de Automower™ veel tijd in beslag?
Nee, de Automower™ is heel eenvoudig te gebruiken. U geniet altijd een uitstekend maairesultaat zonder dat u als gebruiker enige moeite hoeft te doen. Zodra het systeem werkt kunt zich ontspannen, de Automower™ verwent uw gazon zonder dat u er nog een vinger hoeft naar uit te steken.
Is hij gemakkelijk te gebruiken?
 
Ja, heel gemakkelijk. De machine is erg licht vergeleken met de klassieke grasmaaiers, ze weegt van 9 tot 14 kg naargelang van het model. Het bedieningspaneel is gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken – nadat de Automower™ is gestart, heeft hij geen hulp meer nodig.
 
Is de automower stil ?
Het geluidsniveau van de Automower™ is met 62 dB(A) heel laag, in vergelijking met traditionele grasmaaiers die een geluidsniveau van 95 tot 100 dB(A) produceren. De Automower™ is dus erg stil en kan 24 uur op 24 werken, zowel overdag als 's nachts, zonder uzelf noch uw buren te storen. Door zijn laag geluidsniveau kunt u hem eveneens op zondag laten werken (nochtans verboden in sommige gemeenten).
 
Welk effect heeft de Automower™ op het milieu?
 
Aangezien de Automower™ op accu's werkt, produceert hij geen schadelijke uitlaatgassen en het werkelijke energieverbruik is heel laag. De werkingskosten zijn beperkt tot ongeveer 15 à 25 euro per jaar voor het elektriciteitsverbruik, naargelang van de grootte van het gazon en het gebruikte model.
 
Wat als ik allergisch ben?
 
Bent u allergisch aan graspollen of hebt u hooikoorts, dan kan de Automower™ een goede oplossing bieden. Aangezien de Automower™ immers het gras maait in uw plaats, komt u niet meer in contact met het gras. Doordat het gras zeer fijn wordt vermalen, worden de allergenen maximaal teruggedrongen. U kunt dan ook ten volle van uw tuin genieten zonder last van allergieën.
Loading...